bannerhistorienieuw

historie

1928
Volgens de overlevering voetballen Ton Sleishauser en Cor van Schijndel altijd in Oss op een plein na schooltijd. Op 9 april 1928 besluiten zij een vereniging op te richten. ‘Klein Maar Dapper’ wordt als naam gekozen, maar nadat duidelijk wordt dat meerdere clubs die naam al hebben, valt de keuze op TOP (Tot Ons Plezier).

1954 – Profcompetitie geen succes
In 1954 besluit het bestuur van TOP een proflicentie aan te vragen om niet achter te blijven bij andere clubs die het betaald voetbal in gaan. Met ingang van het seizoen 1955/1956 neemt TOP deel aan de profcompetitie van de KNVB. Het wordt echter geen succes. Het eerste jaar sluit TOP af met slechts vijftien punten uit dertig wedstrijden. Desondanks is de publieke belangstelling groot met gemiddeld 5000 toeschouwers langs de lijn. Het volgende jaar was ook niet al te best en daarom werd besloten terug te keren naar de amateurs.

1991 – sv TOP gaat opnieuw betaald voetbal spelen
Na drie kampioenschappen (1986, 1988, 1991), is de tijd rijp voor betaald voetbal. Uit het marktonderzoek van sv TOP blijkt dat er voldoende draagvlak is. Ook de KNVB ondersteunt de overgang naar de eerste divisie, want aan alle voorwaarden, zowel sportief als financieel, kan worden voldaan. Het bestuur weet de leden ervan te overtuigen dat sv TOP opnieuw de stap naar het betaalde voetbal moet maken. Uiteindelijk stemt de vergadering toe, al blijven vooral oud-voorzitters Geert den Dikken, Henk Zwagerman en Hennie van Oorschot erg sceptisch. Als eerste wordt er een stichtingsbestuur aangesteld. Dit stichtingsbestuur heeft een dubbelfunctie: ze zijn verantwoordelijk voor zowel de amateur- als de betaalde tak van sv TOP.

1991/1992 – De A-selectie van Piet Schrijvers
Piet Schrijvers is de eerste trainer. De 46-voudig international mag enkele spelers aantrekken, maar er stappen ook enkele ‘amateurs’ over naar het betaald voetbal. De eerste speler die aangetrokken wordt is doelman Raymond Koopman van IJsselmeervogels. Vanuit de amateurs komen John van Geenen, Ton Berens, Gaby Kuijpers, Dennis van Lent, René van Outvorst, Ruud van Lith, Mart van Lokven, Perry Keurentjes, Marc van der Zanden en Harold Duys.

1992/1993 – Wisselende prestaties
Er wordt in al die jaren wisselend gepresteerd. Na twee seizoenen wordt Piet Schrijvers, na een achttiende en een negende plaats, vervangen door Bram Braam. Al snel blijkt Braam niet meer de trainer te zijn die sv TOP in het seizoen 1990/1991 kampioen maakte. Na één seizoen moet hij alweer vertrekken. Frank van Roosmalen maakt zijn opwachting in de A-selectie van sv TOP. De zoon van oud-eerste elftalspeler Hans van Roosmalen is de eerste voetballer die alle jeugdteams doorloopt en een profcontract bij sv TOP ondertekent.

1994/1995 – Een goede greep, Hans Dorjee komt naar Oss
Hans Dorjee, oud-assistent van Guus Hiddink bij de toenmalige EC1 winnaar PSV, komt naar Oss. Het blijkt een goede greep. Enkele spelers van naam zoals Winnie Haatrecht, Paul Nortan, Guus Ulhenbeek en Stanley MacDonald, komen op verzoek van Dorjee de Osse selectie versterken. Zes wedstrijden voor het einde van de competitie stapt Dorjee echter op: hij vertrekt naar de KNVB om daar het Olympisch elftal te gaan coachen. TOP zakt terug naar een negende plaats.

1994 – TOP en Oss
Op verzoek van de Osse burgemeester Van Veldhuizen wordt de stad Oss in de clubnaam toegevoegd, vanaf dat moment gaat sv TOP verder als TOP Oss.

1995/1996 – Twee goede seizoenen met Adrie Koster
Adrie Koster is de opvolger van Hans Dorjee. Onder de trainer uit Nuenen speelt TOP Oss twee goede seizoenen en breken onder meer de broertjes Tim en Yuri Cornelisse en Garry de Graef door. Zij worden later verkocht.

1996
De plannen voor een nieuw stadion worden goedgekeurd in 1996. Voor de eerste fase, de nieuwe hoofdtribune, zal begin 1997 de eerste paal de grond in gaan.

1997/1998 – Vertrek van Koster en komst van Lex Schoenmaker
Als trainer Adrie Koster vertrekt naar Excelsior, komt Lex Schoenmaker. Ook onder de Hagenees wordt er goed gepresteerd. TOP Oss gaat de winterstop in op een tweede plaats, maar zakt daarna terug. De ploeg van Schoenmaker eindigt op een zevende plaats en de nacompetitie wordt op een haar na gemist. In het voetbalblad Voetbal International wordt Raymond Koopman derde in het eindklassement van het seizoen 1997/1998 en het elftal wordt eerste met een gemiddeld eindcijfer van 6,03. Het tweede seizoen gaat het minder goed en TOP Oss sluit het seizoen af met een zestiende plaats. In het seizoen 1998/1999 wordt Schoenmaker al na vier wedstrijden ontslagen. Jan Versleijen mag het seizoen afmaken, maar er valt weinig eer te behalen. TOP Oss eindigt als achttiende.

1998/1999 – Het nieuwe stadion voldoet aan alle eisen
In februari 1998 start de tweede fase van de bouw van het stadion. De Oost-tribune en de Noord- tribune komen erbij. Onder de Noord-tribune komt de nieuwe kleedkameraccommodatie van de amateurs van sv TOP. De tweede fase is afgerond aan het einde van het seizoen 1998/1999. Het stadion is op tijd klaar voor het nieuwe seizoen en voldoet aan de gestelde eisen, met allemaal zitplaatsen van de KNVB en UEFA.

2000/2001 – Nieuwe trainer: Wim van Zwam
Wim van Zwam, trainer van zaterdag eersteklasser vv Katwijk, wordt aangetrokken als nieuwe trainer. De prestaties zijn wisselvallig: in het seizoen 2000/2001 eindigt TOP Oss op de tiende plaats. Spits Stefan Jansen wordt met dertig doelpunten topscorer van de eerste divisie.

Afscheid Raymond Koopman
Aan het einde van dat seizoen neemt Raymond Koopman, na tien seizoenen als eerste keeper, afscheid van TOP Oss. Als dank voor zijn prestaties wordt zijn naam verbonden aan een vak op de Noord-tribune.

2001/2002 – Het roer wordt overgenomen
Het tweede seizoen onder Van Zwam wordt het tot dan toe slechtste seizoen in het betaald voetbal. De selectie is onder de maat en eindigt troosteloos onderaan met slechts veertien punten en liefst honderd tegendoelpunten. Het contract van trainer Wim van Zwam wordt niet verlengd en Harrie van den Ham neemt het roer over.

2002/2003 – De bezem erdoor
Met de komst van de ervaren Harrie van den Ham gaat de bezem door de selectie. Er blijven maar vijf spelers over van de selectie van het seizoen daarvoor. Gezien de slechte financiële omstandigheden, worden er veel spelers op amateurbasis aangetrokken. TOP Oss maakt een goede start van het seizoen en sluit de eerste helft van het seizoen af met een negende plaats.

2003/2004 – Prima start, de afsluiting is minder
Het tweede seizoen onder leiding van Harrie van den Ham kent een prima start, met een uitschieter in de thuiswedstrijd tegen MVV. Het publiek wordt getrakteerd op zeven Osse doelpunten. TOP Oss eindigt uiteindelijk als elfde. 2003 – Certificering door KNVB In januari 2003 wordt de jeugdopleiding van TOP Oss, in de huidige vorm met elf selectie-elftallen, met drie sterren gecertificeerd door de KNVB. Daarvan worden de vruchten geplukt: zowel de A-, de B- als de C-jeugd presteren boven verwachting.

2004/2005 – Met creativiteit
Bestuurslid Bert Zwanenburg en trainer Harrie van den Ham slagen erin om met veel creativiteit spelers aan te trekken die passen in het technische beleid van de club. Daarnaast maken jeugdspelers Sjors de Bruin, Jesper Brocks en David Ririhena, hun opwachting in het eerste elftal.

Kwartfinale Amstel Cup
Het hoogtepunt van het seizoen 2004/2005 is het bereiken van de kwartfinale van het bekertoernooi. Na overwinningen op TGOR, Haarlem, Helmond Sport en RKC, is PSV de tegenstander in het Philips-stadion. TOP Oss verliest met 6-1, het Osse doelpunt wordt gemaakt door Leon van Dalen.

Afscheid Harry van den Ham
Harrie van den Ham neemt aan het einde van seizoen afscheid van TOP Oss en vertrekt naar FC Utrecht.

2005/2006 – TOP Oss haalt Hans de Koning binnen als nieuwe trainer
Hans de Koning is de nieuwe trainer. Hij zou met TOP Oss het meest succesvolle seizoen uit de clubhistorie gaan beleven. In de eerste twee periodes van het seizoen ziet het daar nog niet naar uit: het elftal draait dramatisch en staat na twee periodes onderaan. Dan begint het plotseling te lopen en door een 1-0 thuisoverwinning op De Graafschap wint TOP Oss voor het eerst in de clubhistorie een periodetitel. Dit geeft het team vleugels en de rest van het seizoen blijven de Ossenaren goed spelen en veel winnen. Een top-vijf klassering komt zelfs even in zicht, maar omdat de verschillen bovenin erg klein zijn en TOP de laatste twee wedstrijden verliest, eindigt het op de elfde plaats. Dan begint de nacompetitie om promotie naar de Eredivisie. In de eerste ronde is AGOVV Apeldoorn de tegenstander. TOP is uitstekend op dreef en door een 3-0 overwinning in Oss en een 2-0 overwinning in Apeldoorn bereikt TOP eenvoudig de tweede ronde. Daarin is Eredivisionist NAC Breda de opponent. In het thuisduel weet TOP NAC knap op 0-0 te houden. In Breda komt NAC in de tweede helft op een 2-0 voorsprong en lijkt het sprookje van Oss voorbij. TOP komt echter sterk terug en weet nog twee keer te scoren. Gevolg is een beslissingsduel in Oss. Heel Oss en omgeving loopt uit en de wedstrijd is ruim van tevoren uitverkocht, een unicum. TOP gaat de rust in met een 1-0 voorsprong door een goal van Davy Zafarin. NAC komt nog op 1-1, maar ook in de derde wedstrijd weten de Bredanaars TOP niet op de knieën te krijgen. Pas in de verlenging delft TOP het onderspit en kan NAC nog twee keer scoren. Niettemin een fantastisch seizoen voor TOP Oss.

2006/2007 – Jonge talenten breken door
De technische staf slaagt er, ondanks belangstelling van Eredivisieclubs, in om de selectie bijeen te houden. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Te hoog, want TOP Oss weet zich niet te kwalificeren voor de play-offs en wordt slechts zeventiende met 40 punten. Spelers die in het vorige seizoen uitblonken zijn nu onzichtbaar. Na de laatste wedstrijd beëindigt Mischa Rook zijn actieve carrière, om verder te gaan als algemeen directeur. Daarnaast vertrekt Marcel van der Sloot naar De Graafschap om in de Eredivisie te gaan spelen. Lichtpuntje van het seizoen is het doorbreken van een aantal talentvolle spelers uit de eigen jeugdopleiding. Bart van Hintum en Erik Quekel dwingen zelfs een basisplaats af en laatstgenoemde scoort tien doelpunten.

2007/2008 – Play-Offs!
In het derde jaar dat Hans de Koning TOP Oss onder zijn hoede heeft, kroont hij zich definitief tot succesvolste coach in de geschiedenis van de club. Voor de tweede keer in drie jaar weet hij de club naar de play-offs te loodsen, dit keer door een achtste plaats in de eindstand. Aanvankelijk verloopt het seizoen erg slecht en lijkt TOP Oss op een plek in het rechterrijtje af te stevenen. Mede door dertien doelpunten van Erik Quekel herstelt TOP Oss zich. Door deze succesvolle eindspurt kwalificeren de Ossenaren zich alsnog voor de play-offs. Directe concurrent RBC Roosendaal wordt op de voorlaatste speeldag in Roosendaal verslagen (0-1), waarna de 3-1 thuiszege tegen FC Eindhoven in de laatste speelronde ruim voldoende is. In de play-offs is Helmond Sport in de eerste ronde helaas te sterk.

2008/2009 – TOP Oss wordt FC Oss
TOP Oss start het seizoen met een selectie met een gemiddelde leeftijd van 22,9 jaar. Hans de Koning geeft de jonge spelers veel vertrouwen en in elke periode komen opmerkelijke uitslagen voor. In de beker loot TOP Oss het grote Feyenoord. De meegereisde supporters zien hoe hun club het de Rotterdammers bijzonder moeilijk maakt. Pas in de verlenging moet keeper Wilko de Vogt zich gewonnen geven: 3-0. In de eindfase van de competitie valt voor TOP Oss alles op zijn plek. Met vier overwinningen, een gelijkspel en een verloren wedstrijd pakt het de titel in de vijfde periode. Opnieuw is de nacompetitie gehaald. Trainer Hans de Koning en Erik Quekel ontvangen een Bronzen Stier voor respectievelijk beste trainer en topscorer van de vijfde periode. Het seizoen wordt afgesloten met een veertiende plek. Dirk Schoofs speelt tegen RBC Roosendaal zijn 200e competitiewedstrijd voor TOP Oss en is daarmee na Raymond Koopman en Berry Arends de derde speler die dit aantal behaalt. In de nacompetitie is FC Dordrecht de tegenstander. Beide wedstrijden gaan echter verloren.

2009/2010 – FC Oss degradeert naar de Topklasse
Het laatste jaar met Hans de Koning als hoofdtrainer eindigt dramatisch in Maastricht. Na een ruime nederlaag bij MVV degradeert FC Oss naar de nieuwgevormde Topklasse. Een primeur in het betaalde voetbal, maar niet eentje om trots op te zijn. In de winterstop heeft FC Oss een 'veilige voorsprong' op een aantal ploegen, totdat Haarlem failliet wordt verklaard. Alle resultaten van de Noord-Hollandse ploeg worden uit de stand verwijderd en daardoor moet FC Oss er liefst vier inleveren. Door de puntenaftrek staat de Osse club prompt laatste in de Jupiler League. In een rechtstreeks duel met Telstar kan FC Oss in april 2010 de rode lantaarn overdragen aan de Velsenaren, maar de wedstrijd eindigt in 1-1. Hierdoor blijft FC Oss hekkensluiter en moet het in Maastricht vechten om lijfsbehoud. Behalve FC Oss stonden ook Telstar en Fortuna Sittard op de nominatie om uit de Jupiler League te verdwijnen. Op vrijdagavond 23 april valt echter het doek voor de Ossenaren na een 5-1 verlies. Juist de club die financieel zijn zaken op orde heeft degradeert.

2010/2011 – Noodzakelijke promotie wordt afgedwongen!
Na jarenlang assistent-trainer te zijn geweest, begint Dirk Heesen aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer in Oss. Klaas Wels is zijn assistent. De technische staf krijgt één opdracht mee: promoveren naar de Jupiler League. Dat is de competitie waarin FC Oss thuishoort. Makkelijk was het nooit: FC Oss is dé te kloppen ploeg in de Topklasse Zondag, waarin Achilles '29 de grootste concurrent blijkt te zijn. Dirk Heesen begint de voorbereiding met slechts zes spelers, alles behalve ideaal. Na een haperende start tegen De Treffers (3-3), wordt FC Oss snel koploper en geeft deze positie, op een enkele week na, niet meer af. Emrullah Güvenç en Jean Black weten het doel veelvuldig te vinden en de defensie van FC Oss blijkt een onneembare veste. Slechts één duel gaat verloren: uit bij JVC Cuijk verliest de ploeg van Heesen met 2-1. Nadat duidelijk werd dat alleen FC Oss gebruik wenst te maken van het promotierecht naar de Jupiler League, zou het kampioenschap in de Topklasse Zondag volstaan. Hiervoor kregen de manschappen van FC Oss drie kansen. Een gelijkspel bij FC Hilversum en een remise in eigen huis tegen SV Argon blijken niet voldoende voor de titel, maar in de kraker tegen nummer twee Achilles '29 wordt alles rechtgezet. FC Oss is oppermachtig tijdens de kampioenswedstrijd en dankzij doelpunten van Jean Black en aanvoerder Geoffrey Galata wordt het doel behaald: promotie!

2011/2012 – Spectaculaire opening, minder slot 
Onder leiding van Dirk Heesen kent FC Oss een prima seizoenstart bij de rentree in de Jupiler League. Na 24 duels staat zijn ploeg op de achtste plaats en is het in het Frans Heesen Stadion onverslaanbaar. In leuke wedstrijden worden spectaculaire resultaten geboekt: FC Dordrecht (3-3), SC Veendam (4-4), Go Ahead Eagles (5-3) en SC Cambuur (3-2) weten doelpuntrijke wedstrijden niet te winnen in Oss. Ook de toenmalige toppers FC Zwolle, FC Eindhoven en Helmond Sport gaan met lege handen naar huis. Marcel van der Sloot en Tim Nelemans scoren beide elf doelpunten en ook Christopher Bieber is met tien goals behoorlijk trefzeker. Aan het eind van het seizoen komt de klad in de resultaten en eindigt FC Oss op de veertiende positie. 

Afscheid Dirk Heesen
Aan het eind van het seizoen neemt Dirk Heesen afscheid van FC Oss. Na vele dienstjaren als speler en trainer komt er een eind aan een mooie samenwerking. Zijn opvolger: Anton Janssen. 

2012/2013 – Bijna Jupiler Play-Offs
Tot aan de laatste speeldag doet FC Oss mee om een plek in de nacompetitie. Omdat de laatste drie wedstrijden verloren gaan, worden de play-offs niet gehaald. Uiteindelijk eindigt de selectie van Anton Janssen op een prima tiende plek. Voor het betaald voetbal in Nederland was het een zwart jaar: AGOVV Apeldoorn en SC Veendam maken het seizoen niet af. Beide clubs kunnen gedurende het seizoen een faillissement niet afwenden. Eén van de hoogtepunten van dit jaar is de dubbele winst op buurman FC Den Bosch: zowel uit als thuis zijn de Ossenaren met 2-1 te sterk voor de aartsrivaal. Aanvoerder Marcel van der Sloot kroont zich tot clubtopscorer aller tijden. Met negen competitietreffers brengt hij zijn totaal op 55 doelpunten. 

2013/2014 – Janssen vertrekt, Aandewiel komt
FC Oss begint met Anton Janssen aan het seizoen, maar al snel vertrekt de trainer naar N.E.C. Nijmegen. Gert Aandewiel is de nieuwe oefenmeester, maar de trainerswissel pakt niet goed uit voor de club. Veel wedstrijden gaan verloren en FC Oss eindigt op de negentiende plaats in de Jupiler League.

2014/2015 – Geweldig seizoen
Heel wat mutaties in de zomer van 2014. Wil Boessen volgt Gert Aandewiel op als trainer van FC Oss en algemeen directeur Mischa Rook vertrekt nog voor het seizoen begint naar Willem II. Hij wordt bij FC Oss opgevolgd door Peter Bijvelds. De clubleiding verrast door het vastleggen van enkele talentvolle amateurspelers uit de eigen regio. Die keuze pakt goed uit: de van JVC Cuijk overgekomen spits Kevin van Veen is een regelrechte revelatie in de Jupiler League. De Eindhovenaar scoort zestien doelpunten en wordt kort na de winterstop aan het Engelse Scunthorpe United verkocht: de grootste transfer in de clubhistorie. Boessen en zijn elftal presteren boven verwachting en veroveren al snel een plekje in het linkerrijtje. In de derde periode pakt alles goed uit voor FC Oss. Door een 1-0 thuisoverwinning op Fortuna Sittard worden de Ossenaren periodekampioen en plaatsen ze zich voor de vierde keer in de clubhistorie voor de play-offs. Ondanks goede prestaties wordt trainer Wil Boessen vlak voor het einde van het seizoen ontslagen vanwege een ‘intern onhoudbaar spanningsveld’. Uiteindelijk eindigt FC Oss op de negende plaats in de Jupiler League en blijkt VVV- Venlo over twee wedstrijden te sterk in de eerste ronde van de nacompetitie. Direct na afloop van het seizoen verdient doelman Luuk Koopmans een transfer naar landskampioen PSV.

 

 • Jupiler League Schild logo op WIT
 • sportdirect logo yellowback RGB
 • VIlogo
 • GreenFields zonder PBTC diapositief
 • maaskantreizen
 • Allekabels Logo
 • pricewise
 • hoyhoy
 • Allesin1abonnement
 • telefoon nl
 • SKEPP